Psoriasis is meer dan een huidziekte

Artritis psoriatica: de samenhang tussen psoriasis en artritis

Ben je bekend met comorbiditeit? Dit moeilijke woord betekent de aanwezigheid van minstens 2 aandoeningen, die even heftig aanwezig zijn. Psoriasis gaat vaak gepaard met artritis. Dit heet ook wel artritis psoriatica (PsA) en komt bij zo’n 4 op de 10 mensen met psoriasis voor1,2. Wat is PsA precies? Wat zijn de symptomen? Hoe ontstaat PsA en wat zegt reumatoloog Marijn Vis over de behandeling ervan? Je leest het hier.

 

Betekenis artritis psoriatica

Artritis psoriatica ontstaat wanneer iemand met psoriasis ook ontstekingen in zijn, haar of diens gewrichten krijgt. Bij psoriasis is het immuunsysteem in de war, wat een rode schilferige huid veroorzaakt. Soms valt je immuunsysteem ook per ongeluk je gewrichten aan, wat leidt tot artritis psoriatica. Het betekent eigenlijk dat je twee problemen tegelijk hebt: een huid- en gewrichtsproleem. Beide aandoeningen komen tegelijkertijd voor. Al gebeurt het vaak dat symptomen van psoriasis eerder zichtbaar zijn dan van artritis1.

“Aan het begin van de behandeling vragen mensen van, gaat dit over? Artritis psoriatica is een chronische reumatische ziekte, dus hij gaat helaas niet over.”
Marijn Vis, reumatoloog

 

Symptomen van artritis psoriatica

Het is belangrijk om te weten dat PsA niet bij iedereen op dezelfde manier voorkomt. Vaak ontwikkel je artritis psoriatica als je ook psoriasis hebt op lichaamsdelen die moeilijk te behandelen zijn: je handpalm, voeten, vingers, hoofdhuid. Pijnlijke gewrichten zijn onder andere je handen en voeten. Ze voelen gezwollen, stijf en/of warm aan. Vooral na een lange tijd stilzitten of -liggen, zijn je gewrichten pijnlijk.

Artritis psoriatica kun je ook ontdekken door:

Putjes in je vinger- of teennagels
Pijn in je achillespees
Opgezwollen vingers of tenen

 

Reumatoloog Marijn Vis over behandeling van artritis psoriatica

Merk je pijn in je gewrichten? Of is een van je vingers of tenen compleet opgezwollen en pijnlijk? Marijn Vis vertelt: “Dan is het belangrijk daar open over te zijn of te communiceren met je dermatoloog. De dermatoloog zal er misschien ook zelf naar vragen. Maar ook als hij dat niet doet, is het goed om aan je dermatoloog te melden. Want dan kan hij eventueel een verwijzing maken naar de reumatoloog voor behandeling van je gewrichtsklachten.”

“Wat we tegenwoordig wel kunnen, is mensen zodanig behandelen dat ze eigenlijk bijna geen of nauwelijks klachten meer hebben.” Marijn Vis, reumatoloog

“We hebben tegenwoordig voldoende medicijnen om mensen met ernstige psoriasis, of ernstige artritis psoriatica, dusdanige behandeling te geven dat de ziekte weer helemaal rustig wordt.”

Voorbeelden van medicijnen zijn ontstekingsremmers als diclofenac, ibuprofen en naproxen. Werken die onvoldoende? Dan kan een reumatoloog reumamedicijnen voorschrijven.

 

Psoriasis en pijn in je gewrichten

Overleg je symptomen altijd met je behandelend arts en verpleegkundige, dat draagt bij aan een goede behandeling. Jij bent de belangrijkste persoon in het monitoren van je klachten. Hoe meer je communiceert, hoe groter de kans dat je een behandeling vindt die jou helpt. Benieuwd of je klachten herkent van artritis psoriatica?

Download de symptomencheck

 

1 Gladman DD et al. Ann Rheum Dis 2005; 64:ii14–7.

2 Feldman SR et al. Dermatology Online Journal 2018; 24(10)

Lees meer

Hoe Nelleke omgaat met haar artritis psoriatica

Op een bankje buiten in de zon spraken wij met Nelleke. Zij heeft artritis psoriatica. Bij artritis psoriatica (PSA) heb je naast psoriasis ook artritis. Dat betekent dat je last hebt van je huid…

Lees meer

In gesprek met patiëntenvoorlichter Petra Vermeulen

Ontmoet Petra Vermeulen. Zij is patiëntenvoorlichter, zij slaat de brug tussen arts en iemand met psoriasis. Zij informeert over psoriasis en adviseert specialisten. Leer meer over de rol van een…

Lees meer

In de spreekkamer met dermatoloog Rogier Heide

Als iemand met psoriasis heb je nauw contact met je dermatoloog. Een dermatoloog denkt met je mee, zodat je samen een behandelplan kunt opstellen. Shared decision making noemen we dat. Maar wat is…

Lees meer