In de spreekkamer met dermatoloog Rogier Heide

Als iemand met psoriasis heb je nauw contact met je dermatoloog. Een dermatoloog denkt met je mee, zodat je samen een behandelplan kunt opstellen. Shared decision making noemen we dat. Maar wat is dat precies? En wat kan dermatoloog Rogier Heide nog meer vertellen over psoriasis? Je leest het in deze blog.

 

Wat je moet weten over shared decision making

Bij shared decision making (SDM) werk je samen met jouw behandelaar om de juiste behandelmethode voor jezelf uit te zoeken. Anders dan dat jouw behandelaar alleen afgaat op zijn of haar eigen expertise, ligt de focus op ontdekken wat werkt en niet werkt bij jou. Het doel van SDM is om jou meer betrokken te maken bij je zorg die past bij je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Ben je bij de verpleegkundige of behandelend arts? Maak dan gebruik van de 3 goede vragen. Dit zijn 3 vragen die jou meer inzicht geven in de mogelijkheden voor je behandelplan. Dit zijn de vragen:

Wat zijn mijn mogelijkheden?
Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
Wat betekent dat voor mijn situatie?

Hoe bouw je een goede band op met een behandelaar?

“Psoriasisbehandeling is niet alleen maar de behandeling van de schilfers.” aldus Rogier Heide. Een dermatoloog kan niet in je hoofd kijken en weten wat psoriasis met je doet. Dus Heide raadt aan: wees open en eerlijk, dan kunnen we samen het optimale resultaat behalen.

 

Leer meer over psoriasis door dermatoloog Rogier Heide

Wij hebben dermatoloog Rogier Heide geïnterviewd en geluisterd naar zijn visie en behandelmethoden voor psoriasis. Dit interview staat op ons YouTubekanaal en luister je daar ook terug.

Wat is het ideale klimaat voor mensen met psoriasis?

In de zomer zijn meer mensen op zoek naar een behandeling, omdat psoriasis door de warmer temperaturen en kortere kleding vaker zichtbaar is. Tegelijkertijd kan de zon helpen zodat de klachten minder worden of over gaan. De factoren van de omgeving hebben invloed op de ontwikkeling van psoriasis. In zonnigere klimaten komt psoriasis minder vaak voor, zoals in landen in Afrika1. Heide zegt daarover: “Het ideale klimaat voor mensen met psoriasis is zon en zee. Dus als je toch een vakantie kiest, ga daar vooral heen.”

Een extra voordeel is dat je op vakantie gaat en plezier maakt. Het doen van plezierige activiteiten, zoals zwemmen, vermindert stress. En stress is weer een factor dat psoriasis verergert2.

Wat gebeurt er als je psoriasis niet behandelt?

Of er iets met je lichaam gebeurt als je psoriasis niet behandelt, is afhankelijk van het soort psoriasis dat je hebt. Heb je last van alleen maar huidpsoriasis? Dan hoef je je volgens Rogier Heide geen zorgen te maken. Behalve last hebben van de symptomen, heeft de huidpsoriasis verder geen consequenties.

In het geval van artritis psoriatica (PsA) is dat anders. Heine: “We weten dat 1 op de 3 patiënten met psoriasis ook gewrichtsontstekingen heeft.” Bij PsA is het zo dat de beschadiging aan je gewrichten doorgaat en je gewrichten niet meer herstellen. Ongediagnosticeerd en onbehandelde PsA kan leiden tot een hoger risico op bijkomende ziekten. Herken de signalen van PsA via onze symptomenchecker.

Wat kan je doen tegen jeuk als je niet kan slapen?

De jeuk is één van de vervelendste symptomen van psoriasis. Je weet dat het erger wordt als je gaat krabben, maar niets doen is op dat moment ook geen optie. Lig je in bed en kun je niet door de jeuk slapen? De snelste oplossing volgens Heide is om naar de vriezer te lopen en de plek met een zak ijskoude doperwtjes te koelen. Iets anders koels werkt natuurlijk ook. Leg het niet direct op je huid, maar doe er een handdoek of theedoek tussen.

 

Meest gestelde vragen in de spreekkamer van Rogier Heide

Het begint allemaal met verwachtingsmanagement als je naar het spreekuur gaat. “Heide: “Houd er rekening mee dat de dokter beperkt de tijd heeft. Zorg ervoor dat je een aantal vragen hebt die je kan stellen. Realiseer je dat je dokter je graag wilt helpen en dat er meerdere bezoeken nodig zijn om de juiste behandeling te kiezen.”

Vragen die Heide vaak behandelt:

Is psoriasis besmettelijk? Ook mensen zonder psoriasis hebben deze vraag. Het antwoord is nee. Psoriasis is niet besmettelijk.
Waar komt psoriasis voor? Als je psoriasis in je genitaal gebied zit, is het soms lastig daarover te beginnen. Heide adviseert: “stel een lijstje op met plekken waar je psoriasis zit. Als je dat rijtje afloopt, dan heb je het al gezegd voordat je het doorhebt.”
Hoe ga ik om met psoriasis op moeilijk bereikbare plekken? Een voorbeeld van zo’n plek is het hoofd, omdat deze vaak erg vet wordt. Daarom raadt Heine aan om eerst shampoo in je haar te doen en dan pas onder de douche te staan.

 

Ga in gesprek met je behandelend arts

Psoriasis kan zich een lange tijd rustig houden, maar op het moment dat het oplaait wil je er wel wat mee. Dermatoloog Rogier Heide geeft dan ook als advies om duidelijke afspraken met je dokter te maken. Dat op het moment dat je psoriasis weer opvlamt, je gelijk terecht kan. Wil je handvatten hebben voor het gesprek met de arts?

 

 

1 Enamandram, M., & Kimball, A. B. (2013). Psoriasis epidemiology: the interplay of genes and the environment. Journal of Investigative Dermatology, 133(2), 287-289.

2 Living, H. Summer and psoriasis: Helping patients get the sun they need and want.

Lees meer

Hoe Nelleke omgaat met haar artritis psoriatica

Op een bankje buiten in de zon spraken wij met Nelleke. Zij heeft artritis psoriatica. Bij artritis psoriatica (PSA) heb je naast psoriasis ook artritis. Dat betekent dat je last hebt van je huid…

Lees meer

In gesprek met patiëntenvoorlichter Petra Vermeulen

Ontmoet Petra Vermeulen. Zij is patiëntenvoorlichter, zij slaat de brug tussen arts en iemand met psoriasis. Zij informeert over psoriasis en adviseert specialisten. Leer meer over de rol van een…

Lees meer

Een interview met verpleegkundig specialist Jennie Janssens

Jennie Janssens is verpleegkundig specialist. Zij weet door haar functie veel van psoriasis af en werkt veel samen met dermatologen en reumatologen. Want als je psoriasis hebt, krijg je met…

Lees meer