Ken je keuzes

Begrijp je psoriasis: de invloed van jouw omgeving

Heb je je ooit afgevraagd waarom je psoriasis oplaait? Het blijkt dat verschillende omgevingsfactoren invloed kunnen hebben op je opvlammingen. Of het nu gaat om het klimaat waarin je leeft, je dagelijkse gewoonten of hoe je omgaat met stress, deze factoren dragen bij aan je psoriasis. In deze blog gaan we dieper in op de impact van deze omgevingsfactoren.

 

Zonlicht voor psoriasis

Zonlicht wordt vaak gezien als een vriend van de huid van mensen met psoriasis. Het helpt bij het verminderen van symptomen en het onder controle houden van opvlammingen. Het is dan ook geen toeval dat psoriasis minder voorkomt in zonnige regio’s.

In Europa en de Verenigde Staten komt psoriasis veel vaker voor dan in Latijns-Amerika, India en Afrika. In landen als India en Afrika is de zon veel vaker aanwezig. Hierdoor is het logisch dat in zonnige landen, waar mensen vaker buiten komen, minder mensen met psoriasis zijn1.

Dat betekent dat bijvoorbeeld UV-therapie klachten van psoriasis kan verminderen. Er zijn 2 soorten therapieën hiervoor: PUVA en UVB. Beide therapieën kunnen een gunstig effect hebben op de celgroei en klachten.

 

Je levensstijl en psoriasis

Het is begrijpelijk dat mensen met psoriasis soms kiezen voor voeding die niet altijd even gezond is, zoals meer vetten en minder vis en vezels. Het is belangrijk om te realiseren dat psoriasis vaak samengaat met andere gezondheidskwesties, zoals PSA. Wat je eet kan inderdaad invloed hebben op hoe de aandoening zich ontwikkelt. Dit verergert je psoriasis2:

Verzadigde vetzuren
Enkelvoudige suikers
Rood vlees
Alcohol
Roken

 

De invloed van roken

We lichten 2 leefstijlaspecten uit. Uit onderzoek blijkt dat roken het ontstaan van psoriasis beïnvloedt. Tabak is een mix van meer dan 7.000 chemicaliën, waarvan sommige risico’s met zich meebrengen voor je gezondheid. Psoriasis komt vaker voor wanneer iemand meer sigaretten rookt. Mensen die meer sigaretten roken, hebben mogelijk een grotere kans op incidentele psoriasis3. Dat zijn opvlammingen die plotseling opkomen.

Roken heeft ook gevolgen voor hoe goed je behandeling werkt. Het nadelige effect van roken is dat het ontstekingen in je lichaam veroorzaakt. Dat is een probleem omdat psoriasis al ontstekingen veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Als je rookt, worden deze ontstekingen nog erger. Hierdoor is je behandeling minder effectief3. Het is dus de moeite waard om te overwegen hoe roken jouw psoriasis beïnvloedt.

 

De invloed van alcohol

Het leven mag best wel eens gevierd worden. Op een verjaardag, bruiloft of gewoon tijdens een etentje wordt wel eens een glaasje alcohol gedronken. Maar let op: uit een groot onderzoek blijkt dat mensen met psoriasis vaker buitensporig meer drinken dan mensen zonder psoriasis4.

Een mogelijke reden is dat alcohol nuttigen een manier is om met psoriasis om te gaan, terwijl het drinken van alcohol een opvlamming kan veroorzaken of verergeren. De beschadiging aan je lever door alcohol verslechtert je huidbarrière. Hierdoor tast de psoriasisopvlamming eerder je huid aan5. Minder tot geen alcohol drinken heeft dus positief effect op je psoriasis.

 

Stress en psoriasis

Buiten de klachten om als huidschilferingen en jeuk, heeft psoriasis ook een emotionele impact. Denk hierbij aan stress. Stress veroorzaakt opvlammingen en opvlammingen veroorzaken stress. Stress heeft namelijk invloed op je immuunsysteem en de ontstekingsreacties in je lichaam. Ervaar je stress? Dan maakt je lichaam meer ontstekingsbevorderende stoffen aan.

Bij psoriasis spelen ontstekingen een belangrijke rol. De verhoogde ontstekingsniveaus door de stress maken je symptomen erger6. Om stress te verminderen, kun je ontspanningsoefeningen doen. Daar geven we in een andere blog over de emotionele impact van psoriasis meer uitleg over.

 

Van grote naar kleine veranderingen

Je weet nu wat de effecten zijn van omgevingsfactoren als zonlicht, je levensstijl en stress. Kleine aanpassingen kunnen de klachten van psoriasis verbeteren. Kun je wel wat hulp gebruiken bij grote veranderingen? Wil je bijvoorbeeld je alcoholgebruik of rookgedrag aanpakken? Bespreek dan hoe je dit het beste kunt doen met je arts of verpleegkundige.

 

Lees meer tips over zelfzorg

 

1 Enamandram, M., & Kimball, A. B. (2013). Psoriasis epidemiology: the interplay of genes and the environment. Journal of Investigative Dermatology, 133(2), 287-289.

2 Kanda, N., Hoashi, T., & Saeki, H. (2020). Nutrition and psoriasis. International journal of molecular sciences, 21(15), 5405.

3 Naldi, L. (2016). Psoriasis and smoking: links and risks. Psoriasis: Targets and Therapy, 65-71

4 Brenaut, E., Horreau, C., Pouplard, C., Barnetche, T., Paul, C., Richard, M. A., … & Misery, L. (2013). Alcohol consumption and  psoriasis: a systematic literature review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 27, 30-35.

5 Svanström, C., Lonne-Rahm, S. B., & Nordlind, K. (2019). Psoriasis and alcohol. Psoriasis: Targets and Therapy, 75-79.

6 Rousset, L., & Halioua, B. (2018). Stress and psoriasis. International journal of dermatology, 57(10), 1165-1172.

Lees meer

Hoe Nelleke omgaat met haar artritis psoriatica

Op een bankje buiten in de zon spraken wij met Nelleke. Zij heeft artritis psoriatica. Bij artritis psoriatica (PSA) heb je naast psoriasis ook artritis. Dat betekent dat je last hebt van je huid…

Lees meer

In gesprek met patiëntenvoorlichter Petra Vermeulen

Ontmoet Petra Vermeulen. Zij is patiëntenvoorlichter, zij slaat de brug tussen arts en iemand met psoriasis. Zij informeert over psoriasis en adviseert specialisten. Leer meer over de rol van een…

Lees meer

In de spreekkamer met dermatoloog Rogier Heide

Als iemand met psoriasis heb je nauw contact met je dermatoloog. Een dermatoloog denkt met je mee, zodat je samen een behandelplan kunt opstellen. Shared decision making noemen we dat. Maar wat is…

Lees meer